In 2021 werden de eerste gevallen in België gemeld van het uitvallen van paprikaplanten door een vermoedelijke Fusarium oxysporum aantasting. Gelijktijdig deden er zich gelijkaardige problemen voor in Nederland, waar dit in 2022 evolueerde tot 140ha aangetaste paprika. Ook in België werden in 2022 opnieuw verschillende bedrijven getroffen door Fusarium. Vaak leidt de besmetting tot een vroegtijdige ruiming van (delen van) de teelt. Het is nog onduidelijk of het gaat om Fusarium oxysporum f.sp. capsici (FOC) of Fusarium oxysporum f.sp. radicis capsici (FORC). Ook kwamen bij een teler verschillende ziektebeelden voor. Verder onderzoek en analyses zijn nodig om meer duidelijkheid te scheppen over dit pathogeen.
De doelen van dit traject zijn om:
1. Via telersbezoeken en staalnames de verspreiding van de ziekteverwekker(s) in Vlaanderen in kaart brengen, de ziekteverwekker(s) genetisch te karakteriseren.
2. Hygiëne- en andere preventieve maatregelen of behandelingen uit te dragen naar zowel getroffen als niet-getroffen telers.
3. Kennisverwerving en verspreiding: Telers bijstaan met bestaande en nieuw verworven kennis en diagnostische tools. Daarnaast door internationale contacten te leggen om enerzijds kennis en ervaringen te delen, maar ook om het DNA van de verschillende isolaten uit te wisselen om de databank zo groot mogelijk te maken.
Contactpersoon: Rani Mertens