Dit demonstratieproject wil telers binnen de grondloze groenten- en sierteelt onder bescherming opnieuw bewust maken van de impact van de lozing van spuistroom op de kwaliteit van het oppervlaktewater én het milieu. Bij lozing op oppervlaktewater leidt dit geregeld tot aanzienlijke overschrijdingen van de Europese nitraatrichtlijn, maar ook plaatselijk tot de overschrijdingen in de waterloop van de PNEC1 en MAC2 waarden. Telers zijn zich hiervan nog steeds onvoldoende bewust.
S.O.Spuistroom wil telers vertrouwd maken met de bredere waaier aan zuiveringstechnologieën die momenteel beschikbaar zijn én hen aan de hand van technologiefiches de nodige informatie verschaffen om het potentieel voor hun bedrijf in te schatten. Hierbij beoogt S.O.Spuistroom telers vooruitstrevende technologieën aan te bieden.
S.O.Spuistroom zal de verschillende zuiveringstechnologieën financieel doorrekenen op basis van een aantal bedrijfsvoorbeelden om de rendabiliteit ervan te bepalen. Hierbij zal de vergelijking gemaakt worden tussen mobiele en vaste installaties. In de berekeningen zal de restwaarde van spuistroom mee in rekening gebracht worden, iets wat telers nu vaak over het hoofd zien. Maar dit project gaat nog een stap verder. Via de adviesdienst S.O.Spuistroom ondersteunt dit project telers bij het zoeken naar korte maar ook lange termijn oplossingen in geval van spuistroomproductie. Zo beoogt S.O.Spuistroom op korte termijn het aantal vastgestelde lozingen te reduceren.
Projectnummer: Demo_2017_06
Projecttype: Demonstratieproject
Contactpersoon: Lien Bosmans